Met BRESSER is een prettige kennismaking met de grote wereld van de astronomie mogelijk. Onze uitgebreide informatie ("Telescoopgids") biedt waardevolle tips voor beginners - maar ook ervaren astronomen kunnen onze verstrekte informatie (bijv. tabellen voor de geografische breedte van alle grote wereldsteden) gebruiken als naslagwerk.
Hier is de inhoudsopgave van de uitgebreide BRESSER Telescoopgids:
- 2. De blik op de sterrenhemel
- 2.1 Kijken met het blote oog
- 2.1.1 Sterrenbeelden met het blote oog waarnemen
- 2.2 Kijken met een verrekijker
- 2.2.1 Planeten en manen waarnemen met een verrekijker
- 2.2.2 Deep Sky-objecten waarnemen met een verrekijker
- 2.2.3 Alle begin is makkelijk
- 2.3 Kijken met een telescoop
- 2.4 De maan
- 2.4.1 De maanfasen
- 2.4.2 De ons afgekeerde kant van de maan
- 2.4.3 De maankaart
- 2.4.4 Maria (Zeeën)
- 2.4.5 Mare
- 2.4.6 Kraters
- 2.4.7 Stralenkraters
- 2.5 Het zonnestelsel waarnemen met een telescoop
- 2.5.1 Waar zijn de planeten?
- 2.5.2 Planetenwaarneming
- 2.5.3 De positie van de planeten ten opzichte van de zon
- 2.5.4 De planeten stellen zich voor
- 2.5.5 Deep Sky-waarneming met een telescoop
- 2.6 Praktische waarnemingstips en trucs
- 2.6.2 Tips voor optimale waarnemingsomstandigheden
- 2.7 De mooiste objecten het hele jaar door
- 4. Telescopen
- 4.1 De telescoop als observatie-instrument
- 4.2 Optiek
- 4.2.1 Refractor (lenzentelescoop)
- 4.2.2 Reflector (spiegeltelescoop)
- 4.3 Mechanica
- 4.3.1 Azimutaal montering
- 4.3.2 Parallactische montering of equatoriale montering
- 4.3.3 Volgmotoren
- 4.4 Accessoires
- 4.4.1 Oculairs
- 4.4.2 Belangrijke tips voor het kiezen van oculairs
- 4.4.3 Filters
- 4.4.4 Fotografische accessoires
- 4.4.5 Overige accessoires
- 5.1 Welke telescoop voor wie?
- 5.1.1 Deep-sky waarnemingen
- 5.1.2 Nabije planeten observeren
- 5.1.3 Het thema draagbaarheid
- 5.1.4 Prijsfactor bij de aanschaf van een telescoop
- 6. Nuttige tabellen
- 6.1 Tabel voor de geografische breedte van alle grote wereldsteden
- 6.1.1 Waarnemers op het noordelijk halfrond (N):
- 6.1.2 Waarnemers op het zuidelijk halfrond (Z):
- 6.2 Zoekkaart voor opvallende sterren
- 6.3 Jij en het universum - of: afstanden in het heelal
Sky Guides van Bresser
De PC-USB is een microprocessorgestuurde drukregeling voor de Pressure-Tuner (PT) afstemmethode. Hij kan gemakkelijk door de gebruiker worden aangesloten op alle LUNT-instrumenten met de Pressure-Tuner (behalve LS50THa), de PC-USB wordt gewoon met een luchtslang op de Pressure-Tuner aangesloten. Alle bestaande PT-systemen (behalve LS50THa) kunnen met de meegeleverde adapter achteraf worden ingebouwd. De PC-USB-besturing kan op elke hoogte worden gebruikt.
De PC-USB-besturing kan handmatig rechtstreeks op de console worden bediend of via een USB-verbinding via een computer (besturingssysteem Windows 7 of hoger). Voor bediening door een computer is een USB-kabel met USB-B-stekker nodig, deze kabel wordt niet meegeleverd. De software kan bovenaan deze pagina onder het tabblad "Instructies" worden gedownload.
Bij het inschakelen van de PC-USB wordt het systeem ingesteld op de omgevingsdruk, dit duurt ongeveer 60 seconden. De PC-USB is een eenvoudig 2-knops systeem. Een knop om de druk te verhogen en een knop om de druk te verlagen in de Pressure-Tuner. Digitale feedback en bijbehorende displays zijn beschikbaar. Met een instelnauwkeurigheid van 0,027 bar (0,4 PSI) maakt de PC-USB een zeer nauwkeurige besturing van de Pressure-Tuner mogelijk. Veranderingen in de inwendige druk, bijvoorbeeld door temperatuursveranderingen, worden automatisch gecompenseerd. De PC-USB kan worden geprogrammeerd voor een specifieke golflengte. Dit setpoint wordt dan constant gehouden, ongeacht de hoogte van de waarnemingslocatie.
Door de luchtdruk enigszins te veranderen, kunnen dopplereffecten zeer goed worden waargenomen met de PC-USB. Normaal trilt een telescoop tijdens het mechanisch afstemmen. Dit is vooral merkbaar bij hoge vergrotingen, bijvoorbeeld bij het waarnemen van dopplereffecten op een gloeidraad. Met de PC-USB behoort deze trilling bij alle vergrotingen tot het verleden, waardoor het waarnemen van dopplereffecten veel comfortabeler wordt.
De PC-USB kan meer dan 8 uur continu werken via een interne batterij. Het heeft ook een externe voeding (15V DC) die kan worden gebruikt om het apparaat te bedienen en tegelijkertijd de interne batterij op te laden.
LEVERINGSOMVANG
- LUNT PC-USB besturingssysteem
- Adapter voor PT-handgreep
- 3m luchtslang
- Netspanningsadapter (met Eurostekker)
Batterijen vereist: | 1 |
---|---|
Kleur: | wit |
Materiaal: | Kunststof |
Uitgebreide garantie (jaren): | 5 |
Product- en veiligheidsinstructies
Fabrikant:
Bresser GmbH, Gutenbergstraße 2, 46414 Rhede
www.bresser.de
- Veiligheidsinstructies: Er zijn bepaalde gevaren bij het observeren van de zon, ongeacht welk telescoop wordt gebruikt. Lunt-Solar-Systems hecht veel waarde aan de veiligheid van haar producten bij de productie. Uw veiligheid heeft de hoogste prioriteit, en we vragen u om de handleiding van het telescoop zorgvuldig te lezen voordat u begint met het observeren van de zon. Demonteer het telescoop nooit! Gebruik het ook niet als het op enige wijze is aangepast of beschadigd! Neem altijd contact op met onze klantenservice als u vragen heeft over de veiligheid van uw instrument. Kijk nooit met blote ogen of met een telescoop die niet geschikt is voor zonobservatie naar de zon! Laat nooit uw telescoop onbeheerd achter terwijl het op de zon gericht is! Andere mensen die er niet bekend mee zijn, kunnen proberen het blokfilter te verwisselen voor een ander prisma zonder te beseffen hoe belangrijk dit is voor de veiligheid. De onderdelen van de Lunt-Solar-Systems telescoop zijn niet uitwisselbaar met die van andere fabrikanten. De Lunt-Solar-Systems zon-telescopen bevatten verschillende optische elementen die tijdens de productie precies zijn afgesteld en bevestigd. Binnen deze systemen is geen onderhoud vereist. Demonteer het telescoop nooit. Dit kan niet alleen de garantie vervallen maken, wat kan leiden tot dure reparaties, maar kan ook toekomstige schade aan uw instrument veroorzaken en uw veiligheid in gevaar brengen! De meeste telescopen en filters van Lunt Solar Systems bevatten een zeer gevoelig optisch onderdeel, de Etalon genoemd. Deze Etalons zijn ingebouwd in het systeem om ze zo goed mogelijk te beschermen. Er zijn talloze overwegingen gedaan om de beste prestaties van dit "hart" van elk systeem te waarborgen, zelfs bij de dagelijkse belasting waaraan het onvermijdelijk wordt blootgesteld, zoals schokken en trillingen bij transport, of trillingen bij normaal gebruik van het systeem. Het mag echter nooit op de grond vallen. Onjuist gebruik van het telescoop kan de Etalon beschadigen (geen garantiegeval!) en het systeem onbruikbaar maken totdat het gerepareerd is. Het instrument moet altijd in de originele verpakking worden opgeslagen of in de optionele transportkoffer artikelnummer 0554010. Zoals elk optisch precisie-instrument moet het in een zo droog mogelijke omgeving worden opgeslagen. Bij correct gebruik zult u een leven lang genieten van uw instrument!